Nova godina je pred nama, oni koji se spremaju da provedu novogodišnju noć kod kuće sa prijateljima i rođacima već razmišljaju šta da posluže za večeru. Pečenje, sarma, ruska salata i kolači su neizostavna jela u srpskim domovima, a šta se u Italiji priprema za najluđu noć?

U italijanskoj kuhinji tradicija ima veliki uticaj. Iako su jela i običaji različiti u raznim regijama, novogodišnji jelovnik ima nekoliko zajedničkih tačaka.

Novogodišnja trpeza mora da bude bogata, u nekim regijama strogo zasnovana na ribi. Počinje sa predjelima: plata sireva i kobasica, pršut, masline, bruskete i kanape. Pasta je obavezno jelo u italijanskoj kuhinji, i ako su za Božić gotovo svi jeli zapečenu i punjenu testeninu, izbor za novogodišnju večeru je neograničen: tortelini, špageti, rižoto... Oni koji se odluče za riblji jelovnik najčešće pripremaju rižoto ili špagete za plodovima mora, nakon kojih slede hobotnica, bakalar.  Malo sušenog voća, nar i grožđe, a onda ostaje da se proslava zaključi poslasticama: panettone i pandoro, marcipan, tiramisu, torte, uz obavezan šampanjac ili prosecco u ponoć.

Italijanska tradicija, međutim, nalaže da se u novogodišnjoj noći obavezno posluže neka od jela za koja se veruje da će u narednoj godini doneti ukućanima sreću, obilje i bogatstvo. Šta dakle ne bi trebalo da nedostaje na trpezi?

Hrana koja donosi sreću

Smatrano još od vremena starih Rimljana sinonimom za obilje i novac, sočivo je neizostavno jelo na novogodišnjoj trpezi. Konzumirati sočivo u novogodišnjoj noći znači pružiti sebi godinu punu bogatstva i obilja. Tradicija verovatno potiče iz činjenice da sočivo ima oblik sličan kovanicama, osim takođe ima veliku hranjivu vrednost.

Obično se služi kao prilog uz barene svinjske kobasice, kotehino, još jedno jelo koje ne sme nedostajati  na novogodišnjoj trpezi, simbol bogatstva i blagostanja, jer je masno i „bogato“. Iznose se na sto nakon ponoći kako bi doneli bogatstvo u novoj godini.

Još jedna namirnica koju ne treba zaboraviti prilikom kupovine za novogodišnju noć je grožđe. Prema narodnoj tradiciji, kad otkuca ponoć potrebno je pojesti najmanje dvanaest zrna, po jedno za svaki mesec u novoj godini, kako bi se osigurao prosperitet i dobra sreća.  

Pored toga, za Novu godinu je poželjno poslužiti i nar, crveno i slatko voće, simbol vernosti i plodnosti. Ako ga pojedete zajedno sa partnerom, obezbeđujete sebi godinu punu prosperiteta i odanosti.

I konačno, nemoguće je ne dočekati novu godinu uz mehuriće, šampanjac, penušavo vino ili prosecco. Važno je da prilikom zdravice umočite prst u vino i uz čestitke poželite srećnu novu godinu trljajući ga iza uva.

Na kraju, preostaje da obavezno obučete nešto crveno i provedete noć sa dragim osobama.

Srećna Nova godina!

 

 

sh