Svako godišnje doba nosi sa sobom određene promene, ishrana nije izuzetak. Kako promene sezona utiču na naš jelovnik?

Sama priroda nam nameće da prilagodimo našu ishranu godišnjem dobu. Iako su nam sada sve namirnice dostupne tokom godine, korišćenje onih koje odgovaraju sezoni je pravi izbor.

Leto je prošlo, temperatura pada, dani su sve kraći. Ova promena za mnoge nije bezbolna, često je potreban period prilagođavanja kako bi se telo i raspoloženje stabilizovali. Nedostatak energije, umor, pospanost i smanjenje produktivnosti su samo neki od simptoma. Kako bismo povratili vitalnost, pomoć nam dolazi sa stola.

Šta ćemo promeniti u jelovniku tokom jeseni?

Leti smo birali namirnice koje nas rashlađuju, kao što su sveže salate, riba, lagana jela. Jesen je period kada se naše telo smiruje, prikuplja energiju, traži da se zagreje. Naša čula se bude, potrebni su nam jači ukusi i mirisi.

Pozdravljamo se sa letnjim namirnicama i koristimo one koje nam donosi jesen. Pečurke, bundeva, krompir, spanać, šargarepa, celer, paškanat, pasulj, će zadovoljiti naša čula i dati nam potrebnu energiju.

Pored toga, naš imuni sistem treba da ojača, tako da treba da uvedemo u našu ishranu što više vitamina C koji je sadržan u sezonskom voću: nar, jabuke, kruške, pomorandže, limun, kivi.

Nova jela u našem sezonskom jelovniku

Priroda nam je podarila namirnice koje su u ovoj sezoni najbogatije, neka od jesenjih jela koje naša  kuhinja preporučuje su:

- potaž od bundeve

- rižoto od bundeve i krem sira

- rolovana piletina sa grilovanom bundevom

- bundevara

- potaž od pečuraka

- lovačke šnicle u sosu od pečuraka

- punjeni šampinjoni

- gulaš sa crnim pivom

- jesenja musaka

- salata od cvekle i feta sira

- pita od jabuka i oraha

- knedle od šljiva

Ako koristimo namirnice prateći prirodni ciklus smene godišnjih doba, uživamo u hrani koja je prirodnija, bogatija zaštitnim materijama i smanjujemo rizik unošenja hemijskih supstanci, koje mogu biti štetne za zdravlje. Uživajte u plodovima jeseni!

 

 

 

sh