Poslednji vikend januara 2020. godine u Pirotu je održan 8. Sajam peglane kobasice. Između 40 izlagača ovog tradicionalnog proizvoda pobedu je po drugi put zaredom odneo naš kolega Aleksandar Džunić sa svojim timom.

Tim povodom, Aleksandar je sa nama podelio svoje utiske.

Šta čini najbolju peglanu kobasicu u Pirotu?

Karakteristika ove kobasice je da se proizvodi se od mesa životinja koje su bile na ispaši na planini. Pored toga, svi začini koji koriste su prirodni.  Kada se na to doda i ljubav koja se utka u rad prilikom njihovog pravljenja rezultati ne mogu izostati.

A rezultati su vidljivi, titulu najbolje peglane kobasice Aleksandar i njegov tim su odneli prvo 2019. godine a zatim je i potvrdili na nedavno održanom sajmu.

Šta ova druga pobeda znači za tebe?

„Mnogo mi je drago što sam pobednik na sajmu dva puta za redom. Pobeda je dodatni motiv da se i dalje trudim. Kvalitet kobasica koje proizvodimo je sada potvrđen, i sigurno je da će dovesti do povećanja prodaje. U skladu sa tim, planiram da povećam proizvodnju.“

Da podsetimo, peglana kobasica je jedno od obeležja Pirotskog kraja. Proizvodi se od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa s dosta belog luka i paprike, bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća.

Kobasice se suše na vazduhu, bez dodatne termičke obrade. Svaki dan se peglaju flašom kako bi se iz njih istisnuo vazduh i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane.

Ponosni na uspehe našeg kolege, želimo mu puno sreće i uspeha u daljem radu.

 

 

sh