Zima polako prolazi i ustupa mesto proleću, priroda se budi, i nama se sve čini lakše i jednostavnije. Ali, pre toga pozdravljamo februar, mesec koji nam donosi ljubav!

Dan zaljubljenih je pred nama, od njega nas deli još samo nekoliko dana. Sve oko nas je okruženo crvenom bojom, cvećare obogaćuju svoju ponudu, kupuju se pokloni, slatkiši…

Donosimo vam recept za tortu kojom možete iznenaditi onog koga volite.

Torta za Dan zaljubljenih

Torte i kolači koji se pripremaju povodom Valentinova najčešće su od čokolade, crvenog voća (jagode, maline...) kao boje koja simbolizuje ljubav i strast.  Varijacije su bezbrojne, a mi vam ovaj put predlažemo tortu sa 3 vrste čokolade.

Priprema:

Pre svega pripremite filove. Za prvi fil staviti u jednu posudu 150 ml slatke pavlake, dodati 150 g bele čokolade i 50 g putera i otopiti sve na laganoj vatri. Za tamni fil, na isti način otopiti 300 ml pavlake, 300 g mlečne čokolade i 50 g putera. Rashladiti oba fila, najbolje je ako ostanu u frižideru preko noći.

Za pripremu kore umutiti 100 g putera sa 100 g šećera i kesicom vanilin šećera. Dodati 2 jaja, 75 g brašna, kašičicu praška za pecivo, 50 g čokolade za kuvanje i 2 kašike kakao praha. Peći u rerni na 160° C oko 20 minuta.

Ostaviti da se ohladi, u međuvremenu umutiti mikserom 2 fila. Ređati naizmenično sloj belog i tamnog fila. Ostaviti u zamrzivač 20 minuta a zatim prebaciti u frižider na 2 sata.

Vaša torta za Valentinovo može biti poslužena!

Ubrzo nakon Dana zaljubljenih dolazi nam još jedan praznik koji slavi ljubav, 8. mart – Dan žena. Tim povodom donosimo vam recept za jednu divnu mimoza tortu, dekorisanu na originalan način, koja se u Italiji tradicionalno priprema za ovaj praznik.

Mimoza torta – desert za Dan žena

Za pripremu ove torte potrebno je pre svega pripremiti biskvit koji ćemo koristiti i kao koru i kao dekoraciju: dekoracija treba da podseća na cvetove mimoze.

Penasto umutiti 6 žumanaca  i 250 g šećera. Dodati 300 g brašna i kesicu vanilin šećera, na kraju pažljivo dodati umućena belanca, i izrendanu koru jednog limuna.

Podmazati kalup za torte prečnika 24 cm, zatim peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

Kada je pečen ostaviti ga da se potpuno ohladi.

U međuvremenu pripremiti fil:

U jednoj posudi umutiti 4 žumanca sa 5 kašika šećera, dodati 40 g brašna, koricu limuna i štapić vanilije. Staviti na vatru 400 ml mleka i kada provri dodati mu umućena žumanca, mešajući dok se ne dobije gust krem. Skinuti je sa vatre i ostaviti da se ohladi. Umutiti 250 g slatke pavlake i spojiti je sa ohlađenim kremom.

Pripremiti i sirup koji će se koristi za prelivanje kore: u posudicu staviti 2 kašike šećera sa 200 ml vode i 2 kašike likera, najbolje na bazi limuna ili pomorandže.

Kada je sve spremno, slažemo tortu: uzmite biskvit i odsecite mu gornji deo, kao da je poklopac. Sa donjeg dela pažljivo isecite unutrašnjost i ostavite taj deo za dekoraciju.

Preliti biskvit pripremljenim sirupom i po njemu rasporediti fil, jedan deo ostavite za oblaganje torte. Prekrijte gornjim delom biskvita koji ćete takođe da prelijete sirupom. Premažite tortu ostatkom fila i oblepite je komadićima biskvita koji ste isekli, tako da dobije izgled cveta mimoze.

 

 

 

sh